Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-32132132
  • info@dossiernet.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Minder hypotheek door telefoonabonnement

Voor het krijgen van een “gratis” telefoon bij een abonnement ga je een maandelijkse verplichting aan die te vergelijken is met een lening. In maandelijkse termijnen betaal je vaak verdeeld over twee jaar de koopsom van de telefoon. Op dit moment wordt een dergelijk abonnement nog niet gezien als een lening, maar daar gaat verandering in komen.

Je kent het wel, een abonnement met het laatste toestel van Samsung of Apple voor 40 euro in de maand, of zelfs nog meer. In principe sluit je een lening waarvoor je bijvoorbeeld 30 euro in de maand betaalt en een bundel van 10 euro voor bellen, sms en internet. Het toestel wordt gezien als een gratis toestel, maar in werkelijkheid betaal je er fors voor. Uitgaande van 30 euro in de maand betaal je in twee jaren 720 euro voor het toestel.

Een abonnement met “ gratis” toestel wordt een lening

Minister Dijsselbloem gaat het aanbieden van een telefoon op afbetaling aanmerken als kredietverstrekking. Tot op heden werd het op deze manier lenen van geld gedoogd, maar daar gaat een einde aan komen. In eerste instantie werd er gehoopt op een gedragscode opgesteld door de telefoniesector zelf, maar dat is uitgebleven. Door er officieel een lening van te maken, moeten geldverstrekkers bij het verstrekken van hypotheken straks rekening houden met de schuld.

Hoeveel kun je minder aan hypotheek krijgen?

Door een abonnement met een uitgestelde betaling kun je aanzienlijk minder hypotheek krijgen in de toekomst. Uitgaande van een maandelijkse telefoonrekening van 25 euro, kun je ongeveer 7.000 euro minder lenen. Hierbij is er uitgegaan van een inkomen van 35.000 euro bruto per jaar. Bij een telefoonrekening van 60 euro kun je zelfs bijna 17.000 euro minder hypotheek krijgen. Bij het verstrekken van hypotheken worden de laatste tijd toch al strenge normen gebruikt. Een telefoonschuld zorgt voor een nóg verdere verlaging.

Waarom de uitgestelde betaling aanmerken als een lening?

Ten eerste moet het omdat Europese regels het voorschrijven, maar daarnaast wordt het ook ingevoerd ter bescherming van de consument. De laatste jaren zijn de normen voor het verstrekken van hypotheken aangescherpt om overkreditering te voorkomen. Ook is het goed om te benadrukken dat een uitgestelde betaling ook een vorm van krediet is.

Wat is de oplossing?

Ga je op korte termijn een huis kopen en heb je nog een lopend abonnement waar een “gratis” telefoon bij zit? Neem contact op met je telefoonbedrijf en ga het contract omzetten. Door het nog verschuldigde bedrag in één keer af te rekenen, kun je nadelige gevolgen voor de hoogte van de maximale hypotheek voorkomen. Ook consumenten die in de toekomst een huis willen kopen doen er verstandig aan om nu al stil te staan bij de gevolgen van een telefoonabonnement met een uitgestelde betaling voor de telefoon.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 26-04-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.